- Home
- Streek
- Projecten
- Biodiversiteit & soorten
- Educatie
- Erfgoed
- Landbouw & platteland
- Landschap
- Recreatie
- Publicaties
- Zelf aan de slag
- Organisatie
Steeds meer studies benadrukken hoe heilzaam het is om te kuieren in het ‘groen’. Door openbare ontmoetingsplaatsen en scholen zo natuurlijk mogelijk in te richten met o.a. bloemenweides, speelheuvels, zitboomstammen en wilgenhutten brengen we de natuur heerlijk dichtbij.
Lees meerGoed Geknot brengt eigenaars van knotbomen, houtkanten en hakhoutbosjes in contact met lokale knotters. Zij voeren de onderhoudswerken gratis uit in ruil voor het brandhout. Op die manier maken we gebruik van een hernieuwbare energiebron en behoudt het landschap zijn schoonheid en natuurwaarde.
Lees meerOm de toegankelijkheid van landschap en natuur te optimaliseren, werken wij aan de uitbouw van zachte, natuurgerichte en grensoverschrijdende recreatietrajecten voor jong en oud zoals het herstel van trage wegen en het uittekenen en verbinden van kwaliteitsvolle wandelnetwerken en fietslussen. Picknickplekjes, infoborden, zitbanken en spelelementen zorgen onderweg voor rust, informatie en plezier.
Lees meerDoor verharding op te breken geef je regenwater de kans om in de bodem te dringen en krijgt biodiversiteit meer kansen. Zo is er minder kans op wateroverlast en verbeteren grondwaterreserves.
Lees meerGoed Geplukt brengt eigenaars van hoogstamboomgaarden in contact met mensen die op zoek zijn naar plukvers fruit van eigen bodem. Met het herstel en de promotie van hoogstamboomgaarden dragen we bij aan de streekidentiteit.
Lees meerWe zetten samenwerkingen op met overheden (gemeenten, provincies, Vlaanderen, Europa), streekorganisaties of verenigingen (natuur, landbouw, erfgoed, jacht en recreatie) en landbouwers, bedrijven, bewoners en vrijwilligers.
Lees meerGoed onderhouden waterlopen, de aanplanting van de juiste soorten op de juiste plaats voor een maximaal rendement (o.a. schaduw, verdamping/verkoeling, opvang fijn stof, ophoud CO2), minder verharding, waterbuffers zoals wadi’s en poelen,… Waar het kan, verzilveren we het potentieel van de natuur om ons te helpen bij de klimaatverandering.
Lees meerVan een thuis voor vleermuizen en zwaluwen tot bloemenmengsels voor bijen, vlinders en akkervogels. Door soorten te beschermen en te monitoren en biodiversiteit te stimuleren roepen we het verlies aan het biodiversiteit een halt toe. Want samen delen we ons landgebruik.
Lees meerRegionaal Landschap de Voorkempen vzw | Schildesteenweg 99 | 2520 Ranst (Oelegem) | T 03 312 87 11 | info@rldevoorkempen.be I Ondernemingsnummer 898.729.546 I RPR - Antwerpen